Cine este scriitor și cine nu? Ești scriitor pentru că scrii pe social media? Pe blog? În jurnal? Ești mai scriitor dacă publici o carte, decât omul care stă cu manuscrisul sub pat și nu-și găsește niciodată curajul să-l arate cuiva? Dar dacă publici o carte bună, apoi o carte proastă, ești mai puțin scriitor ca înainte să publici cea de-a doua carte?
Cine are dreptul să se numească scriitor și cine nu? Este valid să considerăm că titulatura de scriitor trebuie câștigată conform unor criterii sau ar trebui să ne permitem să ne numim scriitori doar pentru că, să zicem, scriem poezii pe felicitările colegilor de birou, de ziua lor?
Dacă scrii așa, din când în când, doar de dragul de a scrie, și vrei să vadă doar doi prieteni ce-ai scris, te mai numești scriitor? Sau dacă meseria ta are legătură cu scrisul, poate ești copywriter sau jurnalist, sau seo content writer, poți să-ți zici scriitor?
Platforma pe care scriu acum se autodeclară „prietenoasă cu scriitorii”. Câți dintre cei ce scriu aici merită să se numească scriitori, știți voi, scriitori adevărați? Este corect să spunem că există și scriitori falși? Și, dacă scriitorii sunt falși, lumea are mai puțină nevoie de ei? Merită ei să existe?
De ce cuvântul „scriitor”, cu toate valențele lui, este atât de complicat, atât de încărcat? Dar dacă-ar fi mai simplu, mai ușor, oamenii l-ar mai lua în serios? Și dacă nu l-ar mai lua în serios, ar însemna că moștenirea marilor scriitori ai acestei lumi ar fi în vreun fel afectată? Ar mai exista o moștenire?
Sunt mai mult de 6 luni de când am început acest proiect. Și de fiecare dată când mă apuc de scris un newsletter nou, nu reușesc să scap de două întrebări:
Ce rost are să fac asta?
Merit să fac asta?
Atunci când mă sabotează, întrebările acestea mă îngheață, adică amân pe cât posibil scrisul. Mai bine să scrie alții, lasă că nu e cazul să vorbesc eu despre scris, poate mai încolo, când o să fiu o scriitoare adevărată, dacă va veni vreodată acel moment.
Când mă ajută, aceleași întrebări mă încurajează să înțeleg mai bine cine sunt. Scrisul face parte din viața mea de când am învățat să citesc. De cele mai multe ori, îmi place să scriu, deși nu doar pentru că-mi place scriu. Mă preocupă, este o parte importantă a vieții mele.
Este interesant cum activitățile creative ne fac să ne punem atât de mult la îndoială. A continua, în ciuda îndoielilor, poate că este adevărata realizare a unui creativ. Și poate că o realizare încă și mai mare, este să ajungă să simtă cu adevărat că își merită locul în lume, doar pentru că încearcă, orice-ar avea el de încercat și oricum s-ar numi.